(The Secret of Change. Some of my observations and learnings also in English at the end of this post.)

“Sitten kun saat lapsen, niin mielesi voi muuttua täysin sen suhteen mitä haluat tehdä tulevaisuudessa.” Tämän olen kuullut monen suusta, ja olen ottanut sen mahdollisen ajatuksen vastaan avoimin mielin. Lapsi on kohta puolivuotias ja tuntuu että edelleen haluan olla samalla alalla (markkinointi & myynti), mutta muutos työpaikan suhteen on näillä näkymin silti väistämätön.

Mediamyynnin parissa pitkään työskenneltyäni riskeerasin vakituisen työpaikkani pari vuotta sitten ja otin vastaan määräaikaisen äitiyslomasijaisuuden, markkinointipäällikkönä. Vaikka minulla ei ole varmaa työpaikkaa mihin voisin palata, se oli täysin oikea ratkaisu.  Opin sinä aikana niin paljon ja sain taas täysin uutta näkökulmaa asioihin, tällä kertaa todella globaalilla tasolla. Eniten uskon sen johtuvan siitä että firma ja minä uskalsimme tehdä päätöksiä täysin uusista markkinointiviestinnän keinoista. Kaikki kerrat eivät välttämättä tuoneet täysin haluttua tulosta, mutta kokeilemalla oppi mikä kannatti ja mikä ei. Joku voisi sanoa tähän että no mikäs siinä kun isolla firmalla on niin paljon rahaa millä testailla. Totuus on toinen sillä tottakai jokainen euro ja budjetti on ollut suurennuslasin alla. On tietenkin täytynyt olla erittäin kattavat perustelut tehdä jotain ihan uutta.

Avoimuus, yllätyksellisyys ja ajan hermolla oleminen toimii parhaiten.

Samaan aikaan ollessani pienen suomalaisen designyrityksen kasvutarinassa mukana, opit ja riskit ovat olleet ihan erilaisia. Olen huomannut myös että se mikä toimii toisessa yrityksessä, ei toimi välttämättä toisessa. Mutta omien kokemuksieni mukaan voisin väittää että avoimuus, yllätyksellisyys ja ajan hermolla oleminen toimii parhaiten.

Vain ne yritykset pärjäävät, jotka muuttuvat.

Yritysmaailmassa ja alallani innokkuus uusia asioita kohtaan on mielestäni pakollista. Se vaatii myös paljon omaa aktiivisuutta pysyäkseen ajassa mukana. On ollu ilo huomata kuinka nykyään voi olla äitiyslomalla ilman että sulkeutuu pelkkään puklu- ja vaippamaailmaan. Olen snäppäillytkin tästä aiheesta jonkin verran. Vauvan päikkäreiden aikaan esimerkiksi pystyy hyvin katsomaan presentaatioita ympäri maailmaa.  Ja haluamallaan “omalla ajalla” Twitterin ja blogien kautta alan asiantuntijoiden seuraaminen pitää ajantasalla asioista. Onneksi myös mieheni on pystynyt pitämään vapaapäiviä, jotta olen päässyt moniin seminaareihin myös paikan päälle. En tee tätä vain sen takia etten tipu kelkasta, vaan koska oikeasti olen todella kiinnostunut yritysmaailman onnistuneista ceisseistä ja uusista jutuista.

Suurin riski on olla ottamatta riskejä.

Tämän vuoden #gettomorrow -seminaarin ensimmäinen puhuja Dietmar Dahmen inspiroi puheellaan varmasti monia. Hänen mukaansa vain ne yritykset pärjäävät, jotka muuttuvat. Ja vain ne yritykset pärjäävät, jotka yhdistävät teknologian, vision – sekä luovuuden. Näihin samoihin ajatuksiin törmäsin myös tehdessäni The Future Executive -koulutukseni lopputyötä aiheesta muutosjohtaminen. Eniten mieleeni jäi pyörimään ajatus, että yleensä kun joku keksii menestyvän tuotteen tai asian niin hän ajattelee että näin tehdään jatkossakin koska tämä toimii. Ja muut ajattelevat että niin meidänkin pitää tehdä koska noin se tuottaa tulosta. Kuitenkaan mikään muu ei ole niin pysyvää kuin muutos, joten se mikä toimii nyt ei välttämättä toimi huomenna. Sen sijaan että kopioidaan muita menestyjiä, olisi parempi käyttää energia siihen että tehdään jotain uutta. Ja nyt saatat miettiä: onneksi minun ei tarvitse muuttua, vaan muiden? Muutos on aina pelottavaa koska ei tiedetä mikä lopputulos tulee olemaan. Mutta olisi hyvä muistaa että suurin riski on olla ottamatta riskejä.

Jokainen negatiivinen kokemus on muuttanut elämääni parempaan suuntaan.

Yritän itse aina kannustaa muita heittäytymään niin ihmissuhde kuin työelämässäkin. Joskus joku on todennut että helppo sanoa kun ei ole joutunut kokemaan isoja takapakkeja. Ilmeisesti se ettei julkisesti sosiaalisessa mediassa koko ajan ryve itsesäälissä ja pyrkii ajattelemaan positiivisesti on sama asia? Kerrotaan nyt sitten siis niitä heikkojakin hetkiäni. Olen monta kertaa itkenyt itseni uneen. Olen ollut ihmissuhdeongelmissa, josta yhtenä rastina yksi avioerokin jo takana. Eivätkä kaikki ne miehet ole minua “halunneet” joihin olen korvia myöten ollut ihastunut. Olen joutunut myös kusetetuksi. En ole päässyt niihin kouluihin joihin olen ensisijaisesti hakenut. Eikä minua ole valittu kaikkiin unelmieni työpaikkoihin. Mutta silti olen jälkikäteen sitä mieltä, että jokainen negatiivinen kokemus on muuttanut elämääni parempaan suuntaan. Enkä voisi olla onnellisempi nyt! Vaikka kyllä, saatan äitiysloman jälkeen olla myös työtön.

Heittäytykää!

*******************

Some of my observations and learnings briefly in English:

  • If you want to know what works, you have to try.
  • The more you have the courage to make bold new experiments the more you learn. 
  • Only those companies which change will survive. 
  • Things that might work well today, might not be a success tomorrow. So don´t copy others, make a new one.
  • The biggest risk in life is not to take any. 
  • I know now that every negative turn my life has received it has taken me for a better place. So don´t be afraid to take a risk.
  • Make the change and throw yourself out there!

Yes, those might be also just common sense and well known quotes. So everyone should know these things, but maybe it is sometimes good to remind yourself…