(Just Listen to Yourself. Some of my observations and learnings also in English at the end of this post.)

Kun kysytään: “Mitä kuuluu?” Siihen tulee vastata: “Ihan sairaan kiire.”  Jos et polta itseäsi loppuun ylitöillä, niin muista sitten hankkia tarpeeksi monta haastavaa harrastusta, myös lapsille. Ympäripyöreät päivät ja jatkuvasti tavoitettavissa oleminen, lomallakin, on seksikästä. Vai onko? Terveellistä se ei ainakaan ole, vaikka olisit kuinka hyvä multitaskaaja.

Jos hetki aikaa liikeni vain itselle, niin nenäni oli varmasti jossain ruudussa kiinni.

The Future Executive -koulutusohjelmani aikana olin muutamaan otteeseen coachattavana. Silloin pari vuotta sitten aiheekseni nousi, että kuinka saada vuorokauden tunnit riittämään. Tämä oli isoin ongelmani, halusin olla vieläkin tehokkaampi. Silloin ei vielä ollut edes lasta maailmassa. Huomasin kuitenkin tuntevani huonoa omaa tuntoa siitä, etten ehdi näkemään perhettä tai kavereita tarpeeksi (muutakin kuin Facebookissa). Työn ja koulutuksen lisäksi piti olla aikaa myös parisuhteelle, liikunnalle, uuden talon sisustamiselle ja paljon muulle. Jos hetki aikaa liikeni itselleni, niin nenäni oli varmasti jossain ruudussa kiinni. Oma aikani oli netissä ja somessa. Se toki on koko ajan liittynyt osittain myös ammattiini. Aikaa ilman mitään häiriöitä ei ollut kuin hetki suihkussa. Yritin kokoajan organisoida ajankäyttöä paremmin ehtiäkseni enemmän. Oikeastaan tarvitsin vain prioriteettien muutosta.

Mutta kun teemme sitä mitä rakastamme, tulee helposti tehtyä liikaa.

Olen ollut aika lailla samalla alalla koko ikäni, eli markkinoinnin ja myynnin parissa. Työsuhteeni tai tittelini ovat vaihtuneet uuteen jos en ole enää saanut tarpeeksi sisältöä tai haastetta itselleni. Olen uskonut että uudet minulle tarjotut tehtävät tekisivät minut vielä onnellisemmaksi ja tyytyväisemmäksi, olen ollut oikeassa. Olen aina ollut tyyppiä, kenellä on koko ajan myös “ylimääräisiä” projekteja meneillään. Ja tietenkin jokainen näistä ovat olleet todella mielenkiintoisia, kuten työnikin. Uskon että siksi ne eivät olekaan vieneet minua stressin partaalle. Mutta kun teemme sitä mitä rakastamme, tulee helposti tehtyä liikaa. Varsinkin kaikki luovuuteen liittyvät asiat vievät minut yleensä mennessään, mutta varmin tapa tappaa luovuus on … kiire. Isäni esimerkiksi kysyy usein miksen soita enää kitaraa tai maalaa kuten nuorena. Koska kiire. Mutta jo se että tunnen syyllisyyttä etten ehdi tarpeeksi, tai en tee tarpeeksi rakastamiani taiteellisia asioita, on mielestäni hyvä syy miettiä tekemisiään ja ajattelukulmaa uusiksi. Ja nyt en tarkoita sitä että tunti salilla viikossa olisi minulle se ainoa oma hetki ja riittäisi. Haluan että jokainen hetki elämässäni on itselleni mahdollisimman tärkeä ja mielekäs. Olisi aika masentavaa huomata eläkkeellä, että koko työurani oli pelkkää sumua, enkä vapaa-ajallakaan ehtinyt tehdä mitään itseäni kiinnostavaa. Puhumattakaan jos en olisi ehtinyt olla tarpeeksi läsnä lapseni elämässä tai en hetkeksikään hengähtänyt.

Mutta miten siis saisi vuorokaudessa lisää aikaa itselle, luovuudelle ja omille ajatuksille?

Sanotaan että äitiys muuttaa “kaiken”, mutta omalla kohdallani se muutti eniten ajan käyttöä ja asioiden priorisointia. Aikalailla myös pakotetusti, sillä koko loppuraskauden (3kk) olin makuulevossa, jotta vauva ei tule ennenaikojaan. Oli aikamoinen shokki kun päivät pitkät oli aikaa olla vaan ja ajatella. Nyt äitiyslomalla tilanne onkin taas päinvastainen. Rauhallista on vain kun vauva nukkuu ja silloin toki tekisi mieli tehdä jotain, edes vaikka ihan ruokaa itselle tai siivota. Toki osaan nauttia lapsen jokeltelu ja leikkihetkistäkin. Tavallaan se on terapeuttisen vapauttavaa ja irtiotto muista ajatuksista. Mutta miten siis saisi vuorokaudessa lisää aikaa itselle, luovuudelle ja omille ajatuksille ilman mediahälyä? Tässä muutama oma oivallukseni, sopivia ainakin tähän äitiysloma-ajankohtaani.

  1. Sauna on maailman paras keksintö. Sinne ei tule vietyä edes puhelinta. Saa olla vaan ja rentoutua.
  2. Vaunulenkit, jolloin koirankin voi ulkoiluttaa samalla eikä käsiä ole vapaana koko ajan puhelimelle näpräilyyn. Vauva nukahtaa varmasti ja olen jopa musiikin jättänyt pois korvanapeista. Saa vain tarkkailla maailman menoa ja kuunnella mm. metsän ääniä.
  3. Automatkat, kun vielä usein käy niin hyvin että vauva takapenkillä nukkuu. Sorrun kyllä kuuntelemaan usein musiikkia samalla.
  4. Siivous, kokkaus ja puutarhan hoito, sillä kädet mullassa tai soosissa ei voi näprätä puhelinta.

Aiemmin tuntui siltä että osa noista hetkistä olivat ihan ajanhukkaa. Salillakin infrapunasaunaan vein vedenkestävän puhelimeni, jotta pystyin surffaamaan netissä samalla. Koiralenkeillä ja automatkoilla soitin yleensä aina jollekin kaverille. Kunnes hyväksyin että on sallittua myös nauttia vain olemisesta. Lisäksi näiden hiljaisten hetkien aikana tulevaisuuden suunnitelmani ovat kirkastuneet, luovuuden puuskat lisääntyneet ja onnellisuus kasvanut entisestään. Loput omat hetket jäätelön ja kahvin kera ovat yleensä sitten enemmän ja vähemmän mediahälyn parissa. Mutta se on ihan ok, kunhan välillä osaa olla ilmankin ja kuunnella itseään.

*******************

Some of my observations and learnings briefly in English:

  • Being always reachable 24/7  is not healthy, no matter how good you are in multitasking.
  • Do you try to get more hours for a day? Maybe you should just prioritize your tasks and things.
  • What are the most important things you should do to avoid regretting later for the rest of your life. Maybe you want to be in a job (8 hours a day) you love or spent more time with your family? Listen to yourself, what makes you happy.
  • Try to get more time only for you and your thoughts to boost your creativity and productivity without constantly checking your phone? Good places for me are f.ex. a sauna and a car. And also gardening, cooking, cleaning and long walks with a dog and a baby carriage, because in these moments your both arms are taken 😉

Everyone should know these things, but maybe it is sometimes good to remind yourself…