(How to stand out with your resume? Some of my observations and learnings also in English at the end of this post.)

Etkö päässyt haastatteluun vaikka sinulla oli kaikki vaadittavat edellytykset?

Ollessani viime vuosina muutamissa rekrytoinneissa työnantajan puolelta mukana, voin sanoa että erottuvuudella on iso merkitys. Ja olen yllättynyt kuinka samanlaisia hakemuksia ihmiset lähettävät. Olen lukenut satoja hakemuksia ja esimerkiksi yhtään videota ei ole tullut vastaan. Suunnilleen puolet ovat viitsineet laittaa kuvansa ja palkkapyyntönsä. Ja sormin voi laskea ne tiedostot, jotka ovat olleet muunlaisia kuin perus mustavalkoisia word -pohjia. Näiden huomioiden jälkeen kun äitiyslomalla hain Ora Brand Ambassador -tehtävää, niin halusin itse tehdä asiat eri tavalla kuin muut hakijat. Kerron havaintojeni ja esimerkkini kautta kuinka erottua joukosta töitä hakiessa, ja esimerkiksi videon muodossa.

Jokaisen rekrytoijan haasteena on miten sähköpostin hakemusten tulvasta pystytään valitsemaan oikeat henkilöt? Suurimmalla osalla hakijoista on kyllä usein vaadittavat edellytykset tehtävää kohtaan kun he työpaikkaa hakevat. Kuitenkin vain osa valitaan haastatteluun, yleensä sellaiset, jotka erottuvat positiivisesti joukosta. Heitä on ehkä joku tuttu suositellut, tai joku saattaa tuntua saman henkiseltä kuin tiimin muut henkilöt.

 1. Hakemuksesi ei sano mitään tai persoonasi ei tule esiin jos kerrot vain CV:si auki ja aloitat sen kuten 90% hakijoista: “Olen 33-vuotias tradenomi, jolla on monen vuoden kokemus myynnistä ja markkinoinnista.”
 2. Vastaa mielummin omien kokemuksiesi kautta hakemuksessa vaadittuihin kriteereihin. Sinun ei tule kuitenkaan kertoa jokaista asiaa itsestäsi samalla tavalla kuin miten vaatimukset on kirjoitettu.
 3. Älä siis luettele että olet sosiaalinen, kunnianhimoinen ja ahkera. Tuo ne  ilmi kokemuksien tai tekemisien kautta. Kerro mielummin myös miten olet aikaansaanut muutosta tai  kasvua yrityksessä.
 4. Mieti miksi olet hyvä tyyppi tehtävään ja miksi haet kyseistä työpaikkaa.
 5. Älä sano itsestäänselvyyksiä, vaan myy ja markkinoi itsesi!
 6. Hakemuksen idea on tarjota työnantajalle syvempää sisältöä persoonastasi, ja tarkemmin kuka olet tai mitä olet saavuttanut.
 7. Älä videohakemuksessakaan kompastu siihen että luettelet vain mitä olet tehnyt.
 8. Tuo esille nimenomaan niitä asioita, jotka on hakemaasi tehtävää ajatellen tärkeitä, myös mahdollisesti pehmeämpiä arvoja ja yrityskulttuuriin sopivia asioita.
 9. Älä lähetä samaa esittelyä jokaiseen yritykseen, sen nimittäin huomaa.

Minua kehotettiin Oralta käsin hakemaan tehtävää, joten tiesin että hakemukseni joka tapauksessa luettaisiin. Halusin kuitenkin tehdä sen kunnolla ja erottua joukosta. Laitoin lyhyen kirjallisen hakemuksen lisäksi myös esittelyvideon itsestäni. Videon tarkoitus oli myös tuoda esiin sen millaista sisältöä voisin Oran lähettiläänä tehdä. Hakemukseni ei ollut sellainen, jota voisin lähettää mihinkään muuhun yritykseen tai tehtävään. Mielestäni silloin näkee hyvin sen kuinka intohimoisesti joku on kiinnostunut yrityksestä, kun hakemuskin on sopiva vain siihen tehtävään.

Tässä esimerkkinä tuo kirjallisen hakemuksen liitteenä ollut esittelyvideo (lyhennetty versio) itsestäni yritykselle. Suomalainen Ora on jo vuodesta 1957 tarjonnut pohjoiset olosuhteet huomioiden suunniteltuja lastenvaunuja ja -rattaita sekä tarvikkeita.

 

*********************************************

How to Stand Out with your Resume? Some of my observations and learnings briefly in English:

 1. Stand out from the crowd with your resume, maybe you should try it with video?
 2. Don´t  just read aloud the contents of your CV. It is a waste of everyone’s time.
 3. Highlight changes and growth.
 4. Tell them why you would be the right person to hire and what you can do for them.
 5. Sell, don’t tell.
 6. The whole point of a video presentation is to offer a potential employer greater insight into you than a traditional resume can.
 7. Describe accomplishments, not responsibilities.
 8. Emphasize soft skills and cultural fit.
 9. Tailor your resume to the job.