Vanhemmat ovat informaatiotulvan keskellä kovilla. Netti on tulvillaan eri tuotesuosituksia tai teilauksia, myös tutuilta. Eri tahot suoltavat tutkimuksia siitä kuinka joku terveelliseksi luultu aine aiheuttaakin ongelmia. Äitiysloman aikana olen oikein yrittänyt analysoida, onko vanhemmuus vaikuttanut omiin päätöksiini. Tai kuka perheessämme sanoo viimeisen sanan?

“Myönnän kuitenkin olevani aika ristiriitainen”

En ole mielestäni kovinkaan brändiuskollinen. En ole koskaan ollut tiettyjen vaatebrändien orja, tai halunnut maksaa itseäni velkoihin merkkilaukun takia. Kotimaiset raaka-aineet kuitenkin ovat jo vakio kauppakassissani ja olen niistä valmis maksamaankin kalliimmin. Myös joissain muissa itselle tärkeissä asioissa huomaan, että olen valmis panostamaan rahallisesti enemmän jos tuote on vaikka suomalaisen yrityksen. Myönnän kuitenkin olevani aika ristiriitainen. Joidenkin asioiden kohdalla teen heräteostoksen tuotteen tyylin tai hinnan mukaan. Ja kyllä, ajan autolla liikaakin, vaikka olisin juuri miettinyt kuinka paljon joku puteli pelastaa maailmaa ekologisuudellaan. Tekopyhää eikö? Olen kuitenkin aina hokenut mottoani: Kaikkea kohtuudella!. Tätä ajattelutapaa taidan näköjään käyttää koko elämäntyylissäni, välillä voi vähän repsahtaa.

Tunnustan, että raskauden myötä aloin entistä enemmän pohtimaan mitä kaikkia ”myrkkyjä” saan ulkoisesti ja sisäisesti. Vielä enemmän mietin lapseni kanssa, mille kaikelle hänet altistan. Kierrätys on myös noussut selvästi jälkikasvun myötä. Ilokseni olen myös huomannut kuinka miehenikin miettii kierrätystä ja ostoksissa kotimaisuutta, usein jopa minua enemmän. Hän esimerkiksi halusi että käytämme suomalaisia Muumi-vaippoja. Joudun myös perustelemaan moneen kertaan jos en panosta suomalaiseen designiin.

“maineella ja palvelulla on se isoin merkitys”

Yritykset pohtivat ostoprosessin muutosta kuumeisesti ja eri osastot väittelevät keskenään vaikuttaako järki vai tunteet enemmän päätöksiin. Tai kuinka paljon palvelulla, käytännöllisyydellä, kotimaisuudella, ekologisuudella ja hinnalla on väliä. Silti tuntuu omien verkostojen kanssa keskustellessa, että maineella ja palvelulla on se isoin merkitys. Jos maineen menettää tai palvelu sakkaa jatkuvasti, se on äkkiä kaikkien tiedossa ja vaikea saada anteeksi. Sen sijaan jos onnistut jatkuvasti ylittämään asiakkaiden odotukset ja sinua suositellaan muillekin, on menestys taattu.

“Mitä kalliimpi tuote, sitä enemmän siitä kysytään mielipiteitä.”

Suosittelun voima on itsellekin varmasti yksi isoimmista vaikuttimista. Mitä kalliimpi tuote, sitä enemmän siitä kysytään mielipiteitä. Lastenvaunut ovat yksi tällaisista ostoksista. Niissäkin kuitenkin on monia eri asioita, jotka toiselle sopii, toiselle ei. Itselle monikäyttöisyys ja maastossa kulkeminen Suomen sääoloissa ovat tärkeimpiä ominaisuuksia. Kesällä olisi uusien tuplavaunujen hankinnan aika meidän kasvavalle perheelle ja olen niistä paljon kysellyt jo ystäviltä, ketkä vertailua ovat tehneet. Erään sukulaisemme ja omat kriteerimme ovat samanlaiset. Hän on käyttänyt hänelle aikoinaan suositeltuja Oran tuplavaunuja. Ei varmaan ole vaikea arvata, että seuraavat kulkupelimme ovat suomalaista designia, eli Ora-vaunut.

On hyvä tiedostaa kuitenkin omissa ostopäätöksissä välillä mistä ne kumpuaa? Moni voisi sanoa että elämän kallein ostos on järkivalinta. Mutta lopullinen valintani menee usein tunteen mukaan. Jos ei nimittäin asunto tunnu omalta kodilta niin kaikki järkisyyt ovat turhia. Miten on muiden ostosten kanssa? Lähteekö järki tai saako tunteet ylivallan? Sitten kun perheessä vielä olisi hyvä tehdä kompromissi kahden ehkä täysin erilaisen mielipiteen välillä, miten se onnistuu?

 

(Kirjoitukseni löytyy myös Oran blogista.)