Ole itsekäs paskiainen ja unohda kaikki ohjeet. Älä tuhlaa aikaasi yrityssuunnitelmiin. Unohda myyntistrategiat. Nämä lauseet muun muassa lukee Business for Punks -kirjan takakannessa. Pakkohan se oli lukea miten James Watt, Brewdog-panimon perustaja, nesteyttää kuivan aiheen. Ahmin kirjan parissa päivässä, minkä jälkeen teki mieli perustaa yritys, siis vallankumous. Vähintään tekisi mieli olla samanlaisessa firmassa töissä kokemassa tätä meininkiä.

Tässä, Wattin innoittamana, keksimilleni ”osastopersoonille” opit, jotka itseeni kolahti ja jäi kirjasta mieleen. Halusin kirjoittaa ne itselleni muistiin luettelomaisesti ja ehkä joku muukin inspiroituu tästä. Nämä ovat kärjistetyimpiä asioita, joten kannattaa lukea koko kirja saadakseen eri sävyjä, perusteluja ja esimerkkejä. 

Yritys-haaveilijoille

Älä etsi markkinarakoa vaan perusta uusi markkina. Luo ympäristöjä, joissa haluaisit olla ja tarjoa sellaista palvelua, jota itse haluaisit. Älä perusta vain kampaamoa, vaan ota tehtäväksesi katsoa kuinka rentouttava kokemus hiustenleikkuu voi olla. GoPro ei sekään valmista vain videokameroita. He loivat uuden kategorian ja raivasivat tietä extremeurheilijoille tarkoitetuilla pikkuruisilla HD-kameroilla. Yritys tarvitsee vahvan mission, pätevää taloustajua ja salamannopeaa reagointia, ei liiketoimintasuunnitelmaa. Sinun pitää siis toimia, ei ajatella. 

Markkinointi-pelleille

Budjettia et välttämättä tarvitse. Nykypäivän digimaailma on täynnä nokkelia kuluttajia, joten kaikki, mitä teet, on markkinointia. Brändit eivät kuulu enää yrityksille, ne kuuluvat asiakkaille. Voit kuitenkin ohjata heitä oikeaan suuntaan jos muistat alleviivata missiotasi kaikessa tekemisessä. Varmista että asiakkaistasi tulee faneja ja faneista lähettiläitä. Asiakkaan voi värvätä osaksi yrityksen ristiretkeä, jos yhteyden pitää hyvänä ja osallistavana. Älä seuraa trendejä tai laumaa vaan johda sitä. Tunnista tilaisuudet ja luo niitä.  Varman päälle pelaaminen ei toimi enää, älä siis himmaile tai peittele asioita. Jos et pelkää epäonnistumista, saat aseet sääntöjen rikkomiseen. Ajattele kansainvälisesti, älä paikallisesti. 

Myynti-narsisteille

Koko myynnin osio on kirjassa vain yhden aukeaman. James on nimittäin sitä mieltä, että myyntiä tulee automaattisesti jos on mahtava jollain muulla saralla. ”Myynnistä” tarvitsee tietää vain 3 asiaa: Keskity tuotteeseen, ole avoin ja rehellinen, älä kilpaile hinnalla. 

Talous-nörteille

Ota talous haltuun; raha-asioissa on oltava kuin kala vedessä. Ei ole oikoteitä, pikateitä, kiertoteitä. On opittava talousasioiden asiantuntijaksi ja tunnettava oma kirjanpito läpikotaisin. Käytä vähän, ajattele isosti. Revi jokaisesta kolikosta kaikki irti ja muista että alennuksilla pelaaminen on kammottava strategia. Älä koskaan tarjoa vain yhtä hintaa. Porrasta hintoja, sillä sama hinta näyttää aivan erilaiselta kalliimman tai edullisemman vieressä.

HR-hemmoille

Jokainen yritys on vain ja ainoastaan niin hyvä kuin sen työntekijät. Kaikki vanhat säännöt joutavat eläkkeelle, myös työntekijöiden kohdalla. Nykypäivän parhaat tiimit janoavat osallistumista, itsehallintoa, kehitystä, haasteita ja palkintoja. Henkilökunta haluaa olla yhtä lailla osa jotakin kuin asiakkaatkin, uskoa johonkin itseään suurempaan ja olla osa sitä. Toimivat yrityskulttuurit vaativat aikaa. Niiden taustalla on selkeä tarkoituksenmukaisuus, yhdenmukaisuus, puhdas intohimo ja mahtavia tyyppejä. Asiakkaita on mahdoton saada rakastumaan tuotteeseen, jos tiimi ei ole rakastunut siihen. Jos koko poppoo on kelkassa, kukaan ei voi pysäyttää heitä. Muista että kaikki heijastuu ulkomaailmaan. 

Muutos-narkkareille

Riski on aina olemassa, sen ei saa antaa estää toimintaa. Älä siis pyydä lupaa, vaan anteeksi. Jos lakkaat kehittelemästä ja kasvattamasta sekunniksikaan, sinusta tulee seisova maalitaulu, josta raaka maailma tekee äkkiä selvää. Liiku siis nopeammin kuin muut. Ole luova, ennakoiva ja erilainen. Luovuudessa on kyse seuraavasta isosta askeleesta, ei edellisestä. Ota aikaa kehitelläksesi ideoita, jotka vaikuttavat merkittävimmin yritykseesi ja voittoihisi. Varaa itsellesi omaa aikaa ja tilaa. Nykyään liian helposti solahdetaan reaktiivisen arkisäädön ansaan, onhan se koukuttavaa. Jos on jatkuvasti tavoitettavissa, siitä tulee täysipäiväistä työtä, mikä ei johda mihinkään. On haitallista olla asioista perillä ja yhteydessä kaikkeen jos se varastaa kaiken aikasi ajatella ja tehdä todellista muutosta. Ihmiset tarvitsevat aikaa ja pitkästymistä inspiroituakseen, mutta myös epämukavuusaluetta. Mukavuusalueet ovat paikkoja, joissa tavalliset ihmiset tekevät keskinkertaisia asioita. Kaaos, anarkia ja epäjärjestys ovat nopeasti kasvavan yrityksen arkea. Niiden kanssa on opittava elämään, ne on opittava hyväksymään ja niistä täytyy oppia nauttimaan. Varasta ja öykkäröi.

Laajennus-ahmateille

Vain idiootit tuhlaavat arvokkaan aikansa ja energiansa huolehtimalla asioista, jotka ovat täysin heidän vaikutusvaltansa ulkopuolella. Yrityksen menestys ei määrity sen mukaan, kuinka monta haastetta se kohtaa. Se määrittyy ennen pitkää sen mukaan, miten se tiedostaa ja kohtaa haasteensa matkan varrella. Jos tavoitteena on kasvattaa liikevaihtoa, osallistaa henkilökuntaa enemmän ja laajentaa toimitiloja, kannattaa noudattaa seuraavia systeemejä: Anna tiimisi jäsenille kahdesti päivässä aitoa positiivista palautetta. Torju kaikki sopimukset, joiden tuotto on alle neljäkymmentä prosenttia. Lue sähköpostisi vain joka toinen päivä. Pidä huoli, että kaikkien työntekijöiden työpaikkaan tutustuminen on huippuluokkaa. Tarjoa uusista toimitiloista aina kolmekymmentä prosenttia pyyntihintaa vähemmän äläkä koskaan lähde tarjouskilpailuun. Pyydä aina kolme tiukkaan neuvoteltua kustannusarvioita ennen kuin suostut ylittämään alkuperäisen budjettisi. 

Summa summarum

Unohda järkevyys, kultaiset keskitiet ja kompromissit. Kyse ei ole siitä mikä on järkevää. Kyse on siitä mikä on yritykselle parhaaksi. Kaikista pahin asia, jonka voi tehdä, on olla tekemättä mitään.

Mutta kuten James sanoi: Unohda kaikki neuvot, joten myös kaikki äsken lukemasi.