“Eihän me voida nyt ajatella lasten hankkimista kun mulla on määräaikainen työsuhde! Mihin mä palaan mammaloman jälkeen?” Näin muistan sanoneeni miehelleni.

Äitiyslomalle jäädessäni sain kyllä kehoituksen silloisesta työpaikastani, että ilmoittelisin, kun olen palaamassa työelämään. Kuitenkin yhtäkkiä, kaksi lasta myöhemmin, olenkin mukana perustamassa uutta yritystä kesken toisen vanhempainvapaan. En vain voinut jättää tilaisuutta väliin! Nyt olemme pisteessä, jossa kohta viedäänkin lasten tiedekasvatusta jo ulkomaille. Itsekin kohderyhmään kuuluvana olen juuri tähän elämäntilanteeseen ajatellen unelmaduunissani. Miten tähän päädyin?

Vauvakuplassa mietin uutta uraa tai yrittäjäksi hyppäämistä. Oma kirkas idea kuitenkin puuttui.

Nykyään on olemassa runsaasti verkostoja ja tahoja, jotka järjestävät ilmaisia seminaareja ja webinaareja. Niistä saa paljon ideoita, oppia ja kontakteja (lopussa lista niistä, joita itse olen hyödyntänyt). Muistan, kun kävin maaliskuussa MiBin “Äidit ja työelämä, out of the box” -päiväseminaarissa. Siellä sanoin hakevani inspiraatiota, kun en tiennyt mitä syksyllä tehdä työn suhteen. Sanoin, että haluaisin hypätä jollain tavalla yrittäjäksi, mielellään uuteen firmaan ja yhdistää tähän joustavasti perhe-elämän. Halusin tehdä sitä mistä tykkään, mutten keksinyt liikeideaa. Markkinointi, myynti ja liiketoiminnan kehittäminen ovat olleet mun juttuja ja koko ajan vahvasti mukana uusia urasuunnitelmiakin pohtiessa. Miten voisin näitä hyödyntää?

Tapahtumaa seuraavana päivänä bongasin MiBin työpaikkaketjusta Jennin viestin, jota en voinut ohittaa. “Olemme pian toimintansa aloittava startup-yritys, jonka tavoitteena on tuoda pedagogisesti huippulaatua oleva tiedeharrastus jokaisen lapsen tavoitettavaksi. Olemme Helsingin yliopiston tutkimukseen perustuen kehittäneet mallin levittää maailmanlaajuisesti lasten tiedeharrastusta sekä digitaalisen tuotteen että innovatiivisen franchising -mallin kautta.” Tämä oli kuin tehty minulle!

Miten pysyn kelkassa mammalomalla? Entä miten työnantajat löytävät minut tai minä heidät?

Aprillipäivänä aloitinkin jo sitten yhtenä perustajajäsenistä. Kesän jälkeen jatkan työntekijänä täyspäiväisesti, mutta kotoa käsin joustavasti. Tällä hetkellä tuntuu ammatillisesti, että paljon on parissa vuodessa tapahtunut. Silti en tunne jääneeni kelkasta, päinvastoin. Sosiaalisessa mediassa olen ollut aina aktiivinen ja sitä kautta saanut hyviä kontakteja ja vinkkejä uusista trendeistä. Raskaana ollessa tein omat nettisivut erottautuakseni omalla tyylilläni. Lisäksi olen päivittänyt someprofiileja aktiivisesti. Näiden myötä olen saanut mammalomalla monta työtarjousta ja moni tuttu on vinkannut työpaikoista. Ja uskokaa tai älkää, kannattaa avata suu myös leikkipuistossa, sieltä on tullut myös monta uutta yhteistyökuviomahdollisuutta. Olen ollut myös kahdessa suomalaisessa yrityksessä taustavaikuttajana äitiysloman aikanakin. Inspiraatiota olen saanut myös kirjoista, joiden yritystarinat ovat antaneet rohkeutta hypätä ihan uuteen juttuun.

Itselläni on ollut siis todella aktiivinen vanhempainvapaa. Välillä taas olen ihan vaan nollannut aivot hiekkalaatikolla. Kaikki mainitsemani asiat eivät kuitenkaan vie hirveästi aikaa, jos priorisoi ja on tehokas päikkäriaikaan. Paljon vähempikin varmasti riittää ja kannattaa tehdä vain niitä juttuja, jotka itseä kiinnostavat. Tiedän myös, että helpot ja terveet lapseni ovat auttaneet ajanhallintaa. Itselläni suurena apuna on lisäksi ollut viikottain isovanhemmat ja iltaisin kultaakin arvokkaampi, avulias aviomies. Uskon kuitenkin, että suurin osa työpaikoista menee nyt ja tulevaisuudessa verkostojen kautta, kertokaa siis unelmista ja tavoitteista mahdollisimman monelle.

20170528-_W8U8783.jpg

Tässä muutamia verkostoja, joita itse olen hyödyntänyt MiBin lisäksi:

Creative Mornings Helsinki
Howtomo
LWDfromHEL
Tiistai-Klubi
Digitalist
Tradenomiliitto
Markkinointikollektiivi.

Itse olen ollut myös mukana kehittämässä Future Female -verkostoa. Sertifikaattejakin voi suorittaa etänä, esim. Google Partners tai Hubspot :n kautta. Ja ainakin markkinointiin liittyviä ilmaisia webinaareja, podcasteja ja nettikursseja on jatkuvasti, kannattaa kysellä oman alan verkostolta vinkkejä parhaimmista. Tsemppiä työnhakuun!

Meidän yrityksen toimintaan pääset tutustumaan täältä.

 

Kirjoitus on julkaistu myös Mothers in Business -blogissa.